Geschiedenis


Landgoed Beukenrode, een opmerkelijk verhaal

In 1748 staat ten westen van Doorn een hofstede met de naam Het Sand. Eigenaar is op dat moment Cornelis van Cleef. De hofstede wisselt meermalen van eigenaar. Als mr. Kees Kneppelhout eigenaar wordt, breekt hij het oude pand af en laat in 1872 het huidige huis bouwen dat Nieuw Sterkenburg gaat heten. Herman Jan van den Brink ontwerpt het gebouw met uitkijktoren in neorenaissance-stijl met Italiaanse motieven. Hendrik Copijn legt het park aan in Engelse landschapsstijl. Als in 1908 een groot deel van het landgoed in het bezit van de familie Van Kooij komt, krijgt het de naam Beukenrode.

 


Directeur A.A. Nengerman van de Nederlandsche Heidemaatschappij koopt Beukenrode in 1926 van de familie Kooij. Zijn weduwe bewoont het huis tot 1950. Niet lang daarna maken de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes van Beukenrode een internaat voor jongens met aanpassingsproblemen. Voor deze nieuwe bestemming worden op het landgoed drie paviljoens en twee bijgebouwen gebouwd.

 

De Sint Augustinusstichting neemt in 1980 het beheer van Beukenrode van de congregatie over. In 2002 houdt het internaat op te bestaan. Tegenwoordig verhuurt de stichting de gebouwen op Landgoed Beukenrode als kantoor- en praktijkruimtes. Het Jachthuis wordt als Conferentiecentrum verhuurd. De opbrengsten gebruikt de stichting om het landgoed te beheren en de monumentale gebouwen te onderhouden.

 

Geschiedenisboekje
Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Jachthuis heeft het bestuur van de Stichting Landgoed Beukenrode een boekje het licht laten zien getiteld: “De geschiedenis van Beukenrode”.  Dit boekje gaat over de geschiedenis van het Landgoed Beukenrode.

Geschiedenisboekje (PDF)