Onderhoud, energiebesparing en labels (1)Het Jachthuis en het Speelhuisje (samen het ensemblemonument) zijn natuurlijk de gekende kroonjuwelen van Landgoed Beukenrode. Echter een florerend voortbestaan van het totale Landgoed vraagt om brede aanpak die moet leiden tot een gezonde samenhang van natuur, cultuur en economie. De paviljoens op het Landgoed spelen daar een belangrijke rol in.

 

Beukenrode is in 1950 aangekocht door de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Zij vestigden op het Landgoed een internaat voor jongens van twaalf tot achttien jaar met aanpassingsproblemen. Als huisvesting werden er op het terrein een vijftal paviljoens en werkplaatsen gebouwd. De jaren 50 waren de jaren van de wederopbouw. Een periode met weinig middelen waarin sober en doelmatig werd gebouwd. De architectuur van de gebouwen kan worden gekarakteriseerd als eenvoudig. Bouwkundig zijn het nog steeds stevige, solide gebouwen die de tand des tijds goed hebben doorstaan.

 

Sinds het internaat in 2002 is vertrokken huisvesten de paviljoens nu een keur aan bedrijven die succesvol ondernemen in de rust en het groen van het Landgoed. Zij dragen daarmee ook bij aan een duurzame financieel – economisch basis voor het Landgoed Beukenrode.